dimecres, 5 de gener de 2011

SANT ANTONI A L'ESCOLA


Hom diu que l’actual festa de Sant Antoni és el resultat de la cristianització d’antigues cerimònies i cultes primitius dedicats a divinitats paganes protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals. Es tracta doncs d'una festa ancestral de les societats agrícoles, lligada a l'arribada del solstici d'hivern i el prec per la protecció dels animals durant aquesta estació. Són molts els pobles que celebren durant aquest mes la festa, però també l’escola Censal.

I com que és una festa de carrer, malgrat el fred de gener, la celebrem al pati de l’escola; amb la foguera, el repartiment de cacaus, de moscatell per als adults i bengales per als menuts. Finalment tanquem amb un sopar de germanor, i hi ha qui aprofitant les restes de la foguera es fa una torrà de carn i verdura o fins i tot una bona calçotada!

Tindrem, com no, la presència dels dimonis de Botafocs, doncs com bé diuen ells “La presència dels dimonis en la festa de Sant Antoni és per explicar les adversitats, més com a genis de la natura que com a éssers malignes”

Us esperem a totes i a tots EL PROPER DIVENDRES 14.